Solunum Durduktan Sonraki 10 Dakika İçerisinde İnsan Vücudu Neler Yaşar?

Solunum Durduktan Sonraki 10 Dakika İçerisinde İnsan Vücudu Neler Yaşar?

Çoğu zaman farkında olmadan dakikası dakikasına plan yapmaya çalışırız. Bu planların aksamadan tahmin ettiğimiz gibi gerçekleşmesini temenni ederiz. Fakat çoğu zaman öyle olmaz.

Şimdi size insanoğlunun, yıllar sonrasının bile planını yapan insanoğlunun solunumu durduktan sonraki dakikalarından bahsedeceğim.

Yetişkin bir insanın solunumu engellendikten(tam tıkanma) veya solunumu durduktan sonraki 4 dakika içerisinde kalp ve beyin etkilenmeye başlıyor. Genellikle bu 240 saniye içerisinde beyinde herhangi bir hasar oluşmuyor. Fakat vücudun olağan işleyişinde aksamalar meydana geliyor. Bu esnada yapılan temel yaşam desteği uygulamalarında ise hastaların %7si sorunsuz bir şekilde hayata geri dönüyor. Yani bu dakikalar içerisinde yapılan ilk yardım uygulamalarının başarı oranı son derece yüksektir.

4 ila 10 dakika arasında ise beyinde hasar meydana gelmeye başlıyor. Bu hasarlar genellikle telafisi olan, geçici hasarlar oluyor. 10 dakikadan itibaren ise artık beyinde ciddi ve kalıcı hasarlar meydana geliyor. Dolayısıyla yetişkin bir insanın hayatı için solunumu durduktan sonraki ilk 10 dakika inanılmaz önem arz ediyor. Bu dakikalarda yapacağımız ilkyardım uygulamaları direkt olarak bir insanın hayatını kurtarmamızı sağlıyor. Görüldüğü üzere insanı yaşatmak için değil dakikalar saniyeler bile çok önemli.

Unutmayın bilinçli ilkyardım hayat kurtarır!

Szutest Akademi

İlkyardım Eğitmeni

Dursun BAYAR