HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMÜ NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR?

HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMÜ NEDİR? NEDEN ÖNEMLİDİR?

Hava kirliliği özellikle günümüzde çevre ve insan sağlığı açısından büyük bir endişe kaynağıdır. Bu kirlilik, yeryüzündeki canlı hayatını da olumsuz yönde etkilemektedir. Isınma, motorlu taşıtlar, sanayiden kaynaklı nedenler hava kirliliğinin en önemli nedenlerindendir.

Hava kirliliğinin insanlar üzerindeki en büyük etkisi ise solunum yolu hastalıklarının artmasına ve yaşanmasına neden olmasıdır. Özellikle Kükürt dioksitin üst solunum yollarında ciddi bir tahriş edici etkisi vardır. Ayrıca hava kirliliği; diğer önemli zararları ise; saç dökülmesi, çeşitli cilt hastalıklarına, akciğer hastalıklarına ve kansere neden olmaktadır.

Yukarıda sıraladığımız bu önemli nedenleri de göz önünde bulundurarak, hava kirliliğinin etkilerini anlamak, kaynaklarını belirlemek ve temiz bir çevre sağlamak oldukça önemli bir konu haline gelmektedir. Bunu gerçekleştirmenin en önemli aracıda “hava kalitesi ölçümü”dür.

Hava kalitesi ölçümü, atmosferdeki zararlı maddelerin miktarını belirleyerek çevre sağlığını ve insan sağlığını değerlendirmek için kullanılır. Özellikle kentlerdeki endüstriyel tesisler, taşıtlar ve enerji üretimi gibi emisyon kaynaklarından kaynaklanan hava kirliliği, solunum yolu hastalıkları, astım, alerjik reaksiyonlar ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Hava kalitesi ölçümü, hava kirliliğinin boyutunu anlamak ve koruyucu önlemler almak için kritik bir rol oynar.

Hava kalitesi ölçümü, çeşitli parametreleri değerlendirmek için farklı yöntemleri kullanır.

  • Partikül madde ölçümü
  • Gaz ölçümü
  • Meteolojik verilerin incelenmesi en yaygın ölçüm yöntemlerindedir.

Hava kalitesi ölçümü, çevremizi ve sağlığımızı korumak için önemli bir adımdır. Doğru veriye dayalı ölçümler, hava kirliliğinin kaynaklarını belirlemek, etkilerini anlamak ve temiz bir çevre için stratejiler geliştirmek için gereklidir. Hava kalitesi ölçüm verileri, çevre koruma bilincini artırmak ve daha temiz bir gelecek için harekete geçmek için güçlü bir araçtır.

Hava kalitesi ölçümü diğer adı ile “imisyon ölçümü” Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında çevre mevzuatında yer alır. Çevre izni aşamasında veya 2 yılda bir kontrol amacı ile ölçümler tekrarlanır.

Hava kalitesi ölçümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkili olan laboratuvarlarının raporları geçerlilik göstermektedir. MELBES ile hava kalitesi ölçüm talepleri toplanmaktadır.

SZUTEST; teknik olanakları, tecrübeli kadrosu, kaliteli hizmet anlayışı ile hava kalitesi ölçümünde TÜRKAK’tan akredite Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkili kuruluştur. Detaylı bilgi ve başvuru için info@szutest.com.tr adresinden uzmanlarımızla hemen iletişime geçin!

Unutmayın! çevre; miras değil gelecek nesillere devredilecek emanettir.

Tuğçe AKTOĞAN

                                                                                                        İş Hijyeni ve Çevre Laboratuvarı Analiz Şefi