Blog

Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyan Kişisel Koruyucu Donanımlar Nedir?

Yüksekte çalışma ekipmanları ve malzemeleri, iş güvenliği yönetmeliğine göre belirlenmiş yerden yüksek yerlerde çalışılması durumunda takılması zorunlu olan kişisel koruyucu donanımlar olarak tanımlanmaktadır. Yüksekten düşme koruyucuları kapsamında belirtilen standartlar, EN ISO 364 Standardına göre test edilmiş olan yüksekten düşmeye karşı koruma performansı ile ilgili kriterleri belirtmektedir.

Yüksekte çalışma ekipmanları başta yatay ve düşey yaşam hatları olmak üzere; kemerler, şok emiciler ve lanyardlar, düşüş durdurma sistemleri, karabinalar ve ankrajlar, kasklar, halatlar ve makaralar şeklinde sınıflandırılırlar.

Yüksekten Düşmeye Karşı Koruyucu Donanımlar Hangi Kapsamlarda Belgelendirilir?

2016 /425 /AB KKD Yönetmeliğine göre Kategori I, Kategori II ve Kategori III olmak üzere 3 farklı kategoriye ayrılmaktadır.

  1. Kategori I – Düşük Düzeydeki Risklere Karşı Koruma Sağlayan Basit Tasarımlı Ürünler (örneğin; evde kullanılan eldivenler)
  2. Kategori III – Hayati Tehlike Oluşturarak, Sağlığa Ciddi Derecede Zarar Verebilecek Risklere Karşı Koruma Sağlayan Karmaşık Tasarımlı Ürünler (yüksek ısıda, tehlikeli kimyasallarla çalışma sırasında vb.)
  3. Kategori II – Kategori I ve III kapsamında olmayan diğer ürünleri kapsar.

Üreticiler, Kategori I ürünler, piyasaya arz edilirken yönetmeliğin gerekliliklerini yerine getirdikten sonra kendi beyanları ile AB Tip İncelme belgesi olmaksızın ürünlerine CE işareti iliştirebilirler.

Kategori II ve Kategori III ürünlerde, bu alanda yetkilendirilmiş “Onaylanmış Kuruluşlardan” hizmet alınması, AB Tip inceleme belgesi alınması gerekmektedir.

Yüksekten düşmeye karşı koruyucu donanımlar, 2016/425/AB KKD Yönetmeliği, Kategori 3 olarak sınıflandırılır ve uygunluk değerlendirme işlemleri Modül B + Modül C2 veya Modül D modüllerine göre gerçekleştirilir.

Yüksekten düşmeye karşı koruma standartları, iş sağlığı ve güvenliği açısından çok önemlidir ve genellikle ülkelerin yasal düzenlemeleri veya endüstri standartları tarafından belirlenir. Bu standartlar genellikle işçi sağlığı ve güvenliği açısından belirli bir düzeyde koruma sağlamayı amaçlar.

Avrupa Birliği’nde satılan tüm KKD ürünleri CE işareti taşımalıdır. CE işareti, ürünün Avrupa Birliği üyesi ülkelerde piyasaya sürülebileceğini gösterir.

Markalamada “CE” İŞARETİ YÖNETMELİĞİ dikkate alınmalıdır.

Aşağıda detaylarını bulabileceğiniz standartlarda CE belgelendirme işlemlerini SZUTEST olarak; kendi yetkimiz ile gerçekleştirebileceğimizi siz değerli üreticilerimize bildirmek isteriz.

EN 353-1: Düşmeye Karşı Kişisel Koruyucu Donanım-Ankraj Hattı İçeren Kılavuzlanmış Tipteki Düşme Önleyiciler-Bölüm 1. Rijit Ankraj Hattı İçeren Kılavuzlanmış Tipteki Düşme Önleyiciler

EN 353-2: Düşmeye Karşı Kişisel Koruyucu Donanım-Ankraj Hattı İçeren Kılavuzlanmış Tipteki Düşme Önleyiciler-Bölüm 2: Esnek Bir Çapa Halatını İçeren Kılavuzlanmış Tipte Düşme Önleyici

EN 354: Düşmeye Karşı Kişisel Koruyucu Donanım-Ankraj Hattı İçeren Kılavuzlanmış Tipteki Düşme Önleyiciler-Bağlama Tertibatı

EN 795: Düşmeye Karşı Kişisel Koruyucu Donanım-Ankraj Cihazları

EN 355 Kişisel Koruyucu Donanım-Yüksekten Düşmeye Karşı-Enerji Absorplayıcılar

EN 360: Kişisel Koruyucu Donanım-Yüksekten Düşmeye Karşı-Geri Sarmalı Tipte Düşme Önleyiciler

EN 361: Kişisel Koruyucu Donanım-Yüksekten Düşmeye Karşı-Tam Vücut Kemer Sistemleri

EN 362: Yüksekten Düşmeye Karşı Kişisel Koruyucu Donanım-Bağlayıcılar

EN 813: Düşmeye Karşı Kişisel Koruyucu Donanım-Oturma Kuşağı

EN 358: Kişisel Koruyucu Donanım-Belirli Bir Yükseklikte Çalışma Güvenliğini Sağlamak ve Düşmeyi Önlemek İçin-Tutma Sistemleri, Çalışma Konumu İçin Kemerler ve Halatlar

EN 1891: Yüksekten Düşmeye Karşı Personel Koruyucu Teçhizat-Düşük Uzamalı, Özlü Lif Halatlar

EN 12270: Dağcılık Teçhizatı -Takozlar- Güvenlik Kuralları ve Deney Metotları

EN 12275: Dağcılık Teçhizatı- Bağlantı Halkaları- Güvenlik Kuralları ve Deney Metotları

EN 12276: Dağcılık Teçhizatı -Sürtünme Ankrajları- Güvenlik Kuralları ve Deney Metotları

EN 12277+A1: Dağcılık Teçhizatı- Kuşaklar- Güvenlik Kuralları ve Deney Yöntemleri

EN 12492: Dağcılık Teçhizatı- Dağcılar İçin Başlıklar- Güvenlik Kuralları ve Deney Metotları

EN 566: Dağcılık Donanımı- Kemerler- Güvenlik Gereklilikleri ve Deney Yöntemleri

EN 567: Dağcılık Teçhizatı- İp Kenetleri Güvenlik Kuralları ve Deney Metotları

EN 568: Dağcılık Teçhizatı-Buz Mahmuzları-Güvenlik Kuralları ve Deney Metotları

EN 569: Dağcılık Teçhizatı- Kancalar- Güvenlik Kuralları ve Deney Metotları

EN 893: Dağcılık Malzemeleri- Kramponlar- Güvenlik Gereksinimleri ve Test Yöntemleri

EN 958: Dağcılık Donanımı- Tırmanmada (Klettersteig/ Via Ferrata) Kullanılan Enerji Absorplama Sistemleri- Güvenlik Gereklilikleri ve Deney Yöntemleri

Ürünlerinizin belgelendirmesi konusunda sizlere destek olmaktan mutluluk duyarız. Detaylı bilgi almak için info@szutest.com.tr adresinden uzmanlarımızla iletişim geçebilirsiniz.

 

Kişisel Koruyucu Donanımlar Birimi Teknik Uzmanı

İrem Yalçın